ronaldo de lima (ilfestivaldellosport)

Ronaldo: május 5-e a mi hibánk volt

Luis Nazario de Lima Ronaldo beszélt a múltjáról. A Fenomén több mint 20 éve érkezett Olaszországba, és a Sportweeknek beszélt arról, hogy 20 éve került a címlapra a La Gazzetta dello Sportban.

Tudja mit mondott nekem az orvos? Tegyem le a cigit, egyébként teljesen fitt vagyok. Aztán címlapra kerültem 20 éve.”

Sok ember mondta nekem, hogy sosem fogja elfelejteni az üvöltésemet, ahogy az elnémult Olimpico gyepén fekszem, és fogom a térdemet. Én a csendre már nem emlékszem, de a fájdalomra igen. És a gondolataimra is, amik utána jöttek: Hogyan fogok visszatérni? Visszatérek-e egyáltalán? Mindazonáltal miután elmúlt a félelem, az akaraterőm előjött olyan erősen, amiről nem is tudtam. Más lettem, más játékkal, de a foci iránti szerelmem ugyanaz volt: a foci volt a legjobb edző és orvos, a fizioterapeutám és partnerem.”

A jelenet, amit boldogan elfelejtene, aki látta

“Május 5-e a végzet volt, egy hiba: amikor a saját kezedben van a sorsod, és nem használod ki, akkor senkit nem hibáztathatsz. Nem voltunk önmagunk, és nem tudjuk a mai napig, hogy miért. A Scudetto lett volna a minimum, amit a szurkolóink megérdemeltek volna tőlünk. Amit meg kellett volna adnom nekik, mert akkor is mellettem álltak, amikor sérült voltam. Romában még nem tudtam, mi történt, csak azt, hogy mit kell mondanom Morattinak.” [2002 május 5-én került sor a 2001/02-es Serie A szezon záró fordulójára, aminek az Inter 1 pontos előnnyel vágott neki a Juventus, és 2 pontos előnnyel a Roma előtt. A forduló után a Hector Cuper vezette Nerazzurri 2 ponttal lemaradt az első, és 1 ponttal a második helyről, miután vereséget szenvedett a Roma ellen, a Juventus pedig nyert Udinében – a szerk.]

Semmilyen kapcsolatom nem volt Cuperrel, ezt sokszor elmondtam, és akárhányszor elmondom még, és nem is lehetett volna, ahogyan ezt elmondtam az Elnök Úrnak is. Még csak kompromisszumot sem tudtunk kötni, ezért Moratti és én úgy döntöttünk, ideje elválnunk. Megbeszéltük, nem hibáztattuk a másikat. Abban a pillanatban valószínűleg egyikünk sem tudott volna egyebet tenni.”

A 2002-es VB-n hordott frizurám? Hát elég gusztustalan volt.”

Szerencsére nem a haján múlott a 2002-es vb…

Nagyon furcsa, hogy sosem nyertem BL-t. És ha azt találnám mondani, hogy nem érdekel, akkor hazudok. De a BL a pillanatokon múlik, és a Reallal sosem sikerült elkapni ezt a pillanatot, csakúgy mint az Interrel a Scudettot. Sokszor kételkedtem magamban, hogy talán nem tudok döntő tényező lenni, de aztán a 2002-es VB-n bebizonyítottam az ellenkezőjét. De ettől még vannak szép emlékeim a BL-ről: az Old Trafford felállva tapsol nekem, miután három gólt szereztem a Manchester United ellen, ez egyike azoknak a pillanatoknak, amelyek miatt érdemes játszani.”

Capello? Már így is túl sokat beszéltünk a Realról: az egyetlen emlék, amit szeretnék megtartani, az ez a mondata: ‘Ronaldo a legerősebb játékos, akit valaha is edzettem’. Minden más lehet, hogy igaz, de másodlagos.”

Bár később akartam erről beszélni, de ez az igazság: vissza akartam térni az Interhez. Sőt, mindent meg is tettem azért, hogy visszatérhessek az Interhez. Annyit vártam, amennyit csak lehet, hogy esélyt adjak a Nerazzurrinak, de nem adtak választ. A Milan viszont le akart igazolni, és abban a pillanatban inkább éreztem úgy, hogy engem árultak el, mint azt, hogy én árultam ez az Intert. Nem volt népszerű döntés, de sosem féltem meghozni ezeket a döntéseket. És nincs értelme azt kérdezni magamtól, hogy vajon ma is megtenném-e. Megtettem, mert abban a pillanatban úgy éreztem, ez a helyes döntés. Berlusconi nagyon akart, Galliani nagyon szeretett, és bár a kapcsolatom a Milannal már csak a múlt, ezek a dolgok még ma is mosolyt csalnak az arcomra. A kapcsolatot már nem tartjuk, de a tisztelet megmaradt.

Milánó reloaded

Én hiszek Zhangban és a menedzsmentben. És mint Inter szurkoló, én is a szurkolók álmát élem: maximálisan tisztelem a Juventust, ami Olaszországban egy fogalom, ha azt nézed, hogy irányíts egy klubot, és hogy építs fel egy szervezetet, de ideje, hogy véget érjen az uralmuk. És ez az Interen múlik, én más kihívót nem látok.”

Forrás: calciomercato.com

Megosztás itt: facebook
OSZD MEG FACEBOOKON

Ha tetszettek a cikkek, kövess minket Facebook-on és Instagramon!